När alkohol är normen


När alkohol är normen  Bild:pixabay

Alkoholister, pundare, missbrukare, narkomaner

Kalla dem vad du vill. Jag möter människor med beroendeproblematik, varje dag. Ofta möter jag också människor som ifrågasätter mitt jobb varför, hur orkar du, vad är det för mening?  Personerna ger mig känslan av mitt jobb är onödigt, dom lägger den i mitt knä. Som att mitt jobb inte är värdefullt, att det är människor som borde lämnas åt sina egna öden.

Som om de vore sämre människor. Utomjordingar. Inte gjorda av samma materia som jag och du.

Vad du inte vet är att jag sällan tycker synd om dem, utan mer om dig. Du som har en sådan brist på kunskap att du inte förstår bättre, att du inte vet mer än så.

För majoriteten av dagens missbrukare sitter inte på parkbänken, nej dom finns närmare dig än du tror. Det är din granne, en bror, en arbetskamrat, en vän. De har jobb, familj, barn. Men de har också ett missbruk. Kanske så dolt att du inte vet om det, eller så ser du det mycket väl men låtsas blunda. För att du är feg, rädd.

Jag är rätt säker på att du kan hitta minst en person i din närhet som alltid dricker för mycket, som du innerst inne är orolig för men försvarar dig med att hen inte dricker på vardagarna, eller att hen har ett jobb. Säkerligen diskuterar du problematiken med alla andra utan hen själv.

Vi vågar inte prata om alkoholvanor

Är så rädda att trampa någon på tårna att vi hellre ser på när hen förstör sitt liv. Ibland kanske du till och med utnyttjar situationen. Fast att du vet att personen dricker för mycket är det den första personen du ringer när du själv vill ta ett glas. För du vet att hen aldrig kommer att säga nej.

Hens liv är inte ditt ansvar säger du och fortsätter att lägga problemet utanför dig själv. Det är förvisso sant, men att inte hjälpa en vän när den omedvetet är på väg åt fel håll gör dig inte heller till någon vidare vän.

Kanske har du redan försökt. Men att personen går i försvar, blir arg är bara ytterligare ett tecken på problematiken, och betyder inte att du i dina antagande har fel.

När alkohol är normen blir den som inte dricker ifrågasatt

Ingen vågar prata med den som dricker för mycket, men jag som väljer att inte ta ett enda glas blir ofta ifrågasatt. ALLA vill veta varför och det gäller att hitta en bra förklaring. Men oavsett hur jag formulerar den blir den sällan godkänd.

Vad tråkigt du är! Du förstör kvällen. Du drar ner stämningen.

är bara några utav orden man får höra när man väljer att sitta nykter bredvid. Tillslut blir man inte längre bjuden, “för att man inte är den som tycker om att ha kul”. Sanningen är att jag inte längre ser någon anledning till att fylla min kropp med skiten, jag ser baksidan av den verklighet som du blundar för varje dag. Det finns inget som förstör fler familjer, förhållanden eller själar än droger och alkohol.

Min författarvän Jeanette har blivit med blogg och hon skriver på ämnet missbruk. Jag är så glad att hon valt att diskutera ämnet och är säker på att hon kommer hjälpa många med sin egen berättelse! (Du kan också följa hennes inlägg på fb under skambubblan).

Själv har jag både vänner och anhöriga med missbruksproblematik, vissa har tagit sig ur det, andra inte. Det är alltid en svår och tuff situation. Även för oss som är bredvid 

Lämna en kommentar

Kommentera