Blogg


Nytt i webshopen   Recently updated !

Jag har glömt att berätta för er att jag har nya saker i min webshop. Bland annat har jag skapat kompendier till som vill bli författare. Ett med en samling av känslor och ett annat med en samling av karaktärsdrag. Detta för att hjälpa dig att hitta rätt ord till din historia. Perfekta att skriva ut och ha liggande på ditt skrivbord!

Jag har även webbkursen ”skrivteknik” där jag lär ut 14 övningar för att antingen skriva terapeutiskt eller för att komma över en skrivblockering.

Jag säljer också distanskurser i terapeutiskt skrivande och glöm för gudsskull inte min workshop i Uddevalla på Lördag om du är i närheten. Biljetter hittar du här!

Önskar dig en fortsatt fin dag!


Du är en influencer   Recently updated !

OBS. Detta är inget sponsrat inlägg, jag tipsar om Influencers of Sweden för att jag tycker att det är en bra organisation och för att den hjälpt mig!

Bild från influencer of sweden

Du är en influencer

Jag har bloggat i flera år nu. I början bara för min egen skull, knappt medveten om att någon läste. Men på senare tid också för andras. Jag trodde nämligen aldrig att lilla jag skulle kunna påverka, att mina små ord skulle kunna betyda något för någon annan. Men bloggandet har lärt mig sååååå mycket.

Bloggandet har inte bara hjälpt mig att reda ut mina känslor och tankar utan också hjälp andra. Jag skulle i början på min bloggkarriär inte ens fantisera om alla de fantastiska kommentarer och mail jag fått från er läsare.

Jag vet nu att mina ord har hjälp personer att förstå sig själva, att de delats ut till anhöriga för att de skall kunna förstå dem bättre, och att mina texter har varit anledningen till att flera genomgått utredningar och fått sin diagnos.

Idag vet jag att mina texter sitter på väggar i skolor, ligger i människors fickor och lever i vissa personers hjärtan. Det känns fortfarande overkligt när jag tänker på det fast att jag vet att det är sant.

Min text till dig som inte har ADHD delades över 10 000 gånger över en natt och min text Vad får jag göra som sjukskriven gjorde att 60 000 människor besökte min lilla hemsida under Januari månad. Vid båda tillfällena skrev jag bara ner vad jag kände, varken mer eller mindre och trodde aldrig någonsin att så många skulle känna igen sig i mina ord.

Lilla jag, i ett litet rum, i en liten stad, ensam och påverkar…. vem hade kunnat ana?

Jag tjänar inga pengar på min blogg men har ändå valt att vara medlem i Influncers of Sweden. Det är en branchorgansiation för social media influencers där man både kan nätverka och få utbildning. Och för mig är det viktigt att ha en kvalitétsstämpel på det jag gör. Ska jag göra det, ska jag göra det rätt och riktigt. Föreningen har gett mig jätte mycket trots att jag inte har bloggandet som yrke och just nu vill jag tipsa dig om att du får webbkursen Brand boss på köpet om du blir PRO-medlem. Kika in här.

Så även om du är en ”liten” bloggare vill jag tipsa dig om organisationen. Att vara en influencer handlar för mig inte om pengar utan att man genom sina ord och bilder påverkar människor och ska man påverka, ja då vill jag göra det på bästa möjliga sätt. Och kom ihåg att bara för att du är liten betyder det inte att du inte syns, för det gör du, i allra högsta grad och det är jag ett levande bevis på! Mina texter gör mig inte rik, men den har absolut ett värde. Min röst räknas! Jag syns, jag hörs. Jag är en influencer!

Lämna en kommentar


Forskning om skrivande -hjälp till att besvara enkät   Recently updated !

Jag har blivit kontaktad av Johanna som är forskarstudent i Vasa och studerar hur man kan vårda sig själv genom att skriva. Då jag vet att flera av mina läsare liksom jag skriver får ni gärna hjälpa till genom att fylla i denna enkät.

Sprid gärna enkäten till vänner eller andra skrivande varelser. Vore tacksam om du ville hjälpa till  Forskning är viktigt eller hur?

Tack 


Sex anledningar till att du ska använda terapeutiskt skrivande   Recently updated !

Därför är skrivandet bra för dig

Sex anledningar till att du ska använda terapeutiskt skrivande

  • För att få en sammanhängande berättelse

Skrivandet hjälper dig att få struktur på din historia och se både positiva och negativa känslor kopplat till händelsen. Skrivandet hjälper dig att se en helhet och få en sammanhängande berättelse från början till slut. Studier har visat att de som skriver sin historia har haft lättare att se situationen från andra perspektiv och visar då mer förbättringar gällande sin hälsa.

  • För att få insikt

De som skriver har kunnat förstå sin historia bättre och får en djupare insikt vilket har hjälpt dem att läka.

  • För att ändra synpunkt

Studier har visat att personer som använder terapeutiskt skrivande har lättare att ändra synpunkt. Skrivandet kan ändra sättet vi själva ser på vår historia och ge oss ett bredare perspektiv. Det kan få oss att ändra mönster och därmed förbättra vår hälsa.

  • För att då hjälp att hitta din livsväg

Skrivandet får dig att bli reflektiv och se över dina val. Det kan även hjälpa dig vid funderingar och tala om för dig vart du är på väg eller vill vara på väg i livet.

  • För att det gör dig fri

När vi delar med oss av våra upplevelser på papper frigör det utrymme inom dig. Vi reder ut saker genom pennan och fungerar bättre efteråt. Studier har visat att vi får ett bättre minne efteråt, vi minns saker bättre efter att vi skrivit dem och vi fungerar också bättre på tester och undersökningar enligt studien.

  • För att skrivandet öppnar upp

Studier har visat att vi blir mer sociala av skrivandet. Att vi har lättare att prata öppet om saker vi skrivit om, och att vi också kan redogöra kring våra egna tankeförändringar kring ämnet på ett bättre sätt.

Lämna en kommentar


Guld i min trädgård

Oj vad veckorna går fort. Nu vill man bara stanna tiden och bara vara. Är så fantastiskt skönt att få spendera dagarna hemma med familjen. Jag märker att jag har en helt annan slags energi när jag inte arbetar heltid. Jag kan tycka det är kul att vara social, se fram emot att träffa vänner och åka på aktiviteter. Det är motsatsen till mitt liv annars då jag bara vill vara för mig själv.

Jag vill verkligen inte att semestern ska ta slut. Jag vill ha mer! Trots skadad fot och att jag inte kunnat gå längre sträckor förrän denna veckan får jag ändå säga att jag haft det fantastiskt bra. Vi trivs så bra tillsammans min lilla familj. Det är alltid mer kramar än bråk och ungarna är fantastiskt goa mot varandra trots att de är tillsammans nästan 24 timmar om dygnet 

Det bästa med tiden som kommer nu är att plocka delar av sin frukost ute. Vi har blåbär, vinbär, hallon, björnbär, körsbär och vindruvor att skörda varje dag veckorna framöver. Det känns alltid lika stort. 

Igår städade jag ur mitt kontor och idag står det nog syltning och saftning på schemat. Man vill inte att ett enda bär ska gå till spillo.

Fast de flesta av dessa äter skatorna upp.

Jag känner mig lite trött och tankarna spretar och alla möjliga håll. Allt mellan jobb, företag och att försöka bara vara i nuet, i stunden. Jag fick höra om två dödsfall denna vecka. Både en företagarkollega och en klient, och jag blir illa berörd, varje gång. Jag vill så mycket med vet så lite och försöker göra det mitt hjärta verkligen brinner för, för att senare i livet inte kunna ångra mig. Jag vill verkligen leva fullt ut, ta till vara på varje dag. Men också det tar på krafterna.

Livet är så vacker att det gör ont. Så mycket fantastiska människor, så mycket vackra platser. Så mycket att smaka, så mycket att uppleva. Nej jag är inte färdig än, och jag sörjer verkligen dem som har fått gå i förtid.  Jag vet inte vart livet kommer att ta mig, men jag vet att jag har guld i min trädgård, och den ska jag ta vara på!

Lämna en kommentar


Du bor i himlen nu

Du bor i himlen nu

Du bor i himlen nu

Vi har träffats varannan vecka. I det högra hörnet på mitt kontor.

 Jag har fått se dig växa, från rädd och liten, till stark och stor.

Jag vet att jag inte bär någon skuld ändå reflekterar jag över varje ord.

För att leta efter felet som gjorde att du föll överbord.

Jag funderar och funderar fast att jag vet att det inte handlar om mig…

så tänker jag ändå på om det fanns något jag hade kunnat gjort för att hindra dig.

Hur kan någon försvinna utan förvarning, ta sitt liv så fort?

Fanns det något jag kunde ha sagt, något annat jag skulle ha gjort.

Du lämnar en tom plats i min kalender utan att säga ett ord.

Jag går tillbaka till arbetet, medan du lämnar vår jord.

Jag tvivlar på mig själv, undrar om detta jobbet verkligen är mitt att utföra.

Hur kan man laga någon utan att samtidigt förstöra.

Du lämnar något efter dig och jag vet inte om mitt arbete någonsin blir som förut.

Hur vet jag om de liv jag försöker laga gång på gång kommer ta slut.

Jag har ingen rätt och sörja men något känns så fel.

Hur kunde du gå sönder, när jag skulle göra dig hel.

Jag vet att det inte är mitt ansvar, valet är alltid ditt.

Men jag kan inte hjälpa att känna att en del av ansvaret är mitt.

Jag såg det aldrig i dina ögon, kunde inte läsa det i dina tankar.

Tänk om det är orsaken till att ditt hjärta inte längre bankar.

Jag vet att du hade ont och vad som fick ditt hjärta att värka.

Trodde ändå aldrig att du skulle försvinna utan att jag skulle märka.

Jag fortsätter livet, men det gör inte du.

Du stannar bland molnen, för du bor i himlen nu.

 

Lämna en kommentar


Flickan & jag   Recently updated !

Flickan & jag

I en värld full av monster.

Ibland känns det som att det bor ett litet barn i mig. En liten flicka som ständigt är blyg, rädd och gråtfärdig. Hon står och tittar ner i backen och stampar hårt med ena foten. Jag vill inte, jag vågar inte, är ord som ofta kommer ur hennes mun. Jag brukar ofta ignorera henne,  göra som jag vill, men det känns liksom tröttsamt att ständigt höra hennes skrik och gråt inombords.

Jag har försökt att gömma mig för henne, ignorera henne och skälla ut henne för att hon ska ge sig i väg. Vem vill ha med sig ett tjurigt litet barn dagarna i ända? Men det spelar ingen roll vad jag gör. Hon dyker alltid upp ändå med sin buttra min och sitt varnande finger. Ibland när hon sitter ihopkrupen i ett hörn och skälver av tårar har jag tyckt synd om henne. Jag har gått fram och lagt armen om henne, försökt att trösta henne, velat visa henne världen och få henne att förstå att den trots alla hennes farhågor inte är så farligt.

Men jag har då skådat den avgrundsdjupa rädslan i hennes ögon, hon vågar varken se eller lyssna på mina historier. Hon är både blind och döv. Det enda hon ser, hon känner, är den stora ångesten som bor inom henne.

Jag är vuxen nu. Jag är lugn och trygg i mig själv. Men ändå dyker hon upp och fyller mig med tvivel. Jag vet inte hur jag ska trösta henne, eller få henne att försvinna. Så det enda jag kan göra är att ta hennes hand och acceptera hennes rädsla. Se situationen från hennes ögon, men komma ihåg att den trots allt är min.

Lämna en kommentar


Att skriva en bok   Recently updated !

Många drömmer om att skriva en bok och jag tänkte dela med mig lite av det jag lärt mig på vägen. Saker som fungerade för mig, från en tanke till hel bok. Om du har frågor eller om det är delar av skrivprocessen jag missar att ta upp så ställ dem här eller maila mig dem så ska jag svara på den jag kan. Jag kan också tillägga att jag talar om att skriva en fackbok, eftersom det är det jag gjort. Mycket det jag skriver om går så klart att använda skönlitterärt också, men jag menar först och främst skrivande i fackboksform.

Varför?

Du har en tanke eller ide till en bok. Det första du ska göra är att tänka, varför skulle någon vilja läsa den här boken, vad fyller den för funktion? Finns det liknande böcker?

Visst du kan skriva en bok för egen del, för att du vill skriva av dig, bearbeta något du själv upplevt osv. Men om du vill skriva för att också sälja så måste du försöka tänka på vad andra får ut av den. Om du vill göra en kokbok, vad för slags kokbok? Det finns tusentals kokböcker, varför skulle de köpa din? Gör din bok udda eller unik, eller något med det senaste nyheterna. Det måste alltid finnas en anledning till varför de ska läsa din bok, annars kommer de att välja någon annans. För egen del var det både ett slags terapiarbete att skriva ut allt det jag varit med om samtidigt som jag skrev boken jag själv önskade funnits när jag hade ett spädbarn. Jag hittade ingen liknande bok och kände att det måste finnas mer än bara jag som var i behov av den här boken. Hur många det visste jag inte och egentligen spelade det ingen roll. Om den så bara hjälpte en enda mamma att känna sig som en bättre mamma så hade bokresan varit mödan värd.

Struktur!

När du sedan vet vad du har för mål med boken, börja med att strukturera upp den. Det du gör nu är bara en plan och kommer garanterat ändras under resans gång. Men du behöver strukturen för att kunna börja arbeta. Jag visste att jag ville få med sömnlöshet, skuldkänslor och att vara en dålig mamma. Det är tre olika kapitel. Under tidens gång kommer nya kapitelrubriker fram, du hittar andra vinklar. Men börja med de kapitelrubriker du vet att du vill ha med. Även om det bara är två eller tre. Skriv ner dem och börja sedan skriva din text under varje kapitelrubrik.

Research!

Vad vill du få ut av boken, är det bara din egen text, ska du ha med intervjuer, fakta från andra böcker osv. Börja kolla upp sådant i tid, det tar mer tid än du tror. Vart hittar du personerna du vill intervjua? Själv slukade jag alla böcker inom mitt ämne skrev ner det saker jag var oense om, eller som gjorde mig upprörd i böckerna och visade istället fram mina tankar och åsikter kring ämnet i min bok. Jag kammade också igenom området för att se att min bok inte redan fanns, om det hade funnits något som liknande väldigt mycket kanske man hade fått kolla igenom den boken och lagt sin i en annan vinkel så att man inte skapar en kopia. Att hitta intervjupersoner trodde jag skulle bli den lättaste delen, jag kände ju massor av mammor. Men det var tvärtom, den svåraste biten, för ingen jag kände ville ställa upp. Skriv upp vad du behöver göra för research och hur du ska göra den.

Utseende!

Gå till ditt bibliotek eller bokhandel och kläm och känn lite på böckerna. Vad vill du ha för storlek på den bok, vad vill du ha för pärm och bindning? Välj det du tycker är snyggast och som passar din boktyp. Anledningen till varför du ska tänka på det så här i början av processen är för att du ska se din bok framför dig som en målbild. Kanske vet du redan hur du vill att pärmen ska se ut? Jag tror att det är enklare att få igenom sitt projekt när du ser din färdiga bok framför dig än när du bara tänker på ett word dokument. I datorn är det ju bara ord, men på papper mellan en pärm förvandlas det till en bok.

Nu har du ramarna framför dig. Du vet vad den ska innehålla och varför. Du har några kapitelrubriker. Du vet vad du behöver göra för research och hur du ska utföra den. Nu är det bara att sätta igång och jobba, fyll ramen med text!

Lämna en kommentar


Anledningen till varför du inte ska bry dig om din bloggstatistik   Recently updated !

Anledningen till varför du inte ska bry dig om din bloggstatistik

Anledningen till varför du inte ska bry dig om din bloggstatistik

Jag följer många bloggar, är med i blogg-grupper och medlem i influencers of Sweden. Skitgrymt tycker jag. Man peppar, stöttar och lär av varandra. Men sen kommer den där saken jag ogillar med det hela, hur stor man är. Precis som att stå att mäta muskler. Sånt som får min mage att vända sig ut och in.

Jag vill gärna utvecklas och växa, självklart vill jag nå ut till fler läsare och det skulle inte göra ont att tjäna en slant på den tid man lägger ner, men….

….för mig blir det lätt att jag tappar bort mig själv. Om jag ska få andra att tycka om mig och anpassa mig efter den stora massan så är jag inte längre jag. Jag skriver för att jag älskar att skriva. Punkt. Jag skrev lika mycket när jag hade noll läsare som när jag hade 4000, det gjorde mig ingen skillnad.

Jag får hela tiden påminna mig om att mitt mål är att nå ut till rätt person, inte till alla personer. Jag har läsare som följt mig sedan start, som känner igen sig och uppskattar varje inlägg. Sen har jag dem som inte riktigt kan känna igen sig, som kanske  önskar att jag skrev om andra ämnen, var gladare, roligare.

Jag har hela tiden trott att det är jag som måste ändra mig, anpassa mig efter folks åsikter, men har insett att det är precis tvärtom. Jag förstår att en människa som aldrig upplevt psykisk ohälsa (eller är ointresserad av ämnet) inte har mycket att hämta i min blogg, men personen är då heller inte min målgrupp.

Den här inlägget är egentligen bara en påminnelse till er andra bloggare som jag vet följer mig. Tappa inte bort dig i statistiken! Antal läsare säger inget om kvalitén på hur du skriver, eller hur du är som person. Nej, det finns så mycket annat som spelar in.

Själv har jag skitsvårt för långa texter, spelar ingen roll hur bra de är, jag hoppar över dem direkt. Jag vill också ha lätta saker att läsa, vill inte tänka bara svepa igenom utan att behöva fundera. Skulle förmodligen inte läsa min egna blogg  Så kom ihåg att vara dig själv, det är bättre att ha få människor som gillar dig för den du är, än en mängd människor som avgudar dig när du låtsas vara någon annan 

Lämna en kommentar