Blogg


Veckan som gått

Har ni skådat något vackrare? ;)

Har ni skådat något vackrare? 😉

Veckan som gått…

Inte mycket som hänt under veckan som gått….den största händelsen är att min baby äntligen är tillbaka hos mig (borde firas) och det finns ingen känsla som kan beskriva lättnaden jag bär. Äntligen känns det kul att börja jobba igen. Att ha en bra dator är a och 0 i mitt liv 

Innan han försvann hade jag lagt en ny beställning på en ”kostym” från #caseapp till honom och jag hoppas att han känner sig lika nöjd som jag. Just nu funderar på att göra en till paddan också 

Veckan som gått

Veckan som gått…

För övrigt har veckan löpt på bra. I Onsdags blev jag intervjuad av #hjärnpodden, så vi hoppas på ett intressant avsnitt inom kort.

Blev även intervjuad av Frida angående skönhetsprodukter i veckan. Den intervjun finner ni här.

Önskar er en fin helg!

Lämna en kommentar


Höststäda ditt företag!   Recently updated !

Bild:Pixabay

Behöver du höststäda ditt företag?

Någon mer än jag som gillar att avsluta saker och starta upp på nytt? Som älskar att tanka sig själv med motivation och få nya krafter? Typiska perioder att göra det på är ju som nu efter en semester, runt nyår, (eller varje måndag ) men egentligen kan det ju göras när som helst under året!

Jag tror faktiskt att jag gör det mer regelbundet än så och jag tycker att det är viktigt att ta tag i det där rensningarna för att bibehålla sin motivation och se att man är på väg åt rätt håll. Kanske är det för att jag oftare än andra halkar snett?

Jag har en tendens att påbörja massor av olika saker så för mig är det extra viktigt att ofta stanna upp för att se vad jag håller på med. Ja egentligen gäller det ju inte bara ditt företag, hur skönt är det inte att göra en rensning hemma eller i sig själv?

Bild:Pixabay

Rensa upp i röran!

Några saker jag brukar göra när det kommer till ”städningen” av mitt företag är:

  • rensa upp bland dina papper, släng, spara och sortera in pärmar.
  • rensa mail och töm papperskorgen på din dator, spara viktiga mail i mappar.
  • Gör i ordning ditt skrivbord (ja både på datorn) men också det du sitter vid. Låt det inte ligga massa skräp eller saker du varken behöver eller tycker om i närheten.
  • Muntra upp dig och köp dig något nytt
  • Gå en kurs/utbildning eller peppa dig själv med lite böcker.
  • Kolla igenom din hemsida/blogg. Är det saker som behöver uppdateras/förändras/förnyas?

Fundera sen på om du fortfarande har samma mål som när du startade ditt företag, eller har det kommit till andra idéer/planer som gör att du behöver utvecklas eller kanske avvecklas?

Tack vare min höststädning känner jag mig otroligt pepp efter hösten, hur brukar du göra? Har du perioder där du saktar ner farten och rensar upp för att hämta ny kraft. Berätta!

Lämna en kommentar


Mysdagar & att springa över sina tankar   Recently updated !

Onsdag har blivit min mysdag. En mysdag för mig innebär att jag inte tvingar mig själv att göra något annat än det jag känner för. Oftast blir det att jag sitter i soffan och läser en bok eller blogg. Att det har blivit onsdagar beror på att barnen har det som träningsdag, och att vi då ofta kommer hem senare vilket ger mig mindre skrivtid och tidigare skapade mig en väldigt stress.

Jag fick då bråttom att ungarna skulle snabbt i säng så att jag kunde få tid för mig själv. Vilket varken var bra för mig eller dem. Nu slipper jag den stressen och ingen uppskattar väl det mer än jag.Mysdag

Igår firade vi  att sonen börjat första klass och dottern fjärde med tårta och kakor till kvällsmat.

Sen packade jag lite paket som skulle i väg till kunder, skickade iväg min deklaration och skrev lite fakturor. Oj, det blev visst mer jobb än vad jag hade tänkt på min lediga dag. Men det viktiga är att det inte kändes som jobb, att känslan av stress och press aldrig infann sig vilket den lätt gör när man vill för mycket.

Nu för tiden får alla köpare en personlig hälsning, samt en målad bild med utvalt ordspråk på 🙂

Men idag är det torsdag = skrivdag, om energin håller dagen ut. Ja energin går upp och ner och jag vet inte vilket ben jag ska stå på. Jag tänker att den fas jag befinner mig i är det ändå normalt att känna sig bra ena dagen för att känna sig söndertrasad nästa.

Jag börjar på allvar att fundera på att sjukskriva mig några procent för att hålla dagen ut, men när den tanken försöker ta sig ur min mun åker energinivån upp igen och då faller den  platt på marken. Som om den aldrig funnits, som om den aldrig var på riktigt.

Jag trampar på den, springer vidare. Tills den dagen jag ramlar igen. Då hittar jag tanken där, söndrig och smutsig. Jag tar upp den, bär dem i mina armar, och precis när vi börjar komma överens så börjar allting om från början igen….


Jag vill inte vänta   Recently updated !

Jag vill inte vänta

Bild: Pixabay

Uthållighet kanske inte är min starkaste sida, absolut inte när jag inte vet hur länge jag skall bära den. Vad du inte vet är att ovetandet gör livet outhärdligt för mig, att jag dagligen kämpar med att räta ut alla frågetecken medan omgivningen ofta skapar mig nya. Jag måste veta vart jag ska annars sänker det min fart, min energi, som jag behöver för att överleva. Du tycker kanske att jag är otålig med det enda jag vill ha är ett svar, en tidsram, något att hålla mig i så att jag inte tappar bort mig.

Jag är inte en person som kan leva bland luftslott utan vill färdas i sanning. Jag måste känna mig förankrad, trygg och veta åt vilket håll jag ska gå. Hos mig växer osäkerheten så lätt att ett problem på några sekunder kan tredubblas. Fröet du ger mig kan lätta förvandlas till en köttätande växt och sluka mig helt.

Du tror att du ger mig utrymme, men för mig känns som om du lämnar mig i ett tomrum utan luft. Jag blir handlingsförlamad och stel. Jag behöver farten för att hålla lågan uppe. Jag behöver ett svar.

Jag vill inte vänta, för hos mig står tiden då still. Jag känner mig då som ett vakuum och vet inte vad jag vill.

Lämna en kommentar


Kruxet med kroppen

Idag skulle jag jobba med e-kursen. Hade hela kvällen ledig. Har längtat till mitt skrivbord större delen av dagen. Men när klockan slår 16 och det är dags att gå hem så är det som att hela jag stängs av. Den där längtan, kraften jag tidigare burit, måste jag tappat någonstans på vägen mellan Trollhättan -Vänersborg.

Eller kanske ligger den kvar på kontoret, och väntar, på att vi ska mötas i morgon igen?

Kvällen blev inte alls som jag tänkte, och jag lät det vara så. Något måste jag ha lärt mig eftersom jag inte tvingar mig själv att prestera som jag brukar, tänker jag. Försöker klappa mig själv på axeln för att jag är duktig och lyssnar på mig själv men den klappen känns inte alls lika bra som den man får när man genomfört en prestation. Prestationsklappen är starkare på något sätt, mer äkta, genuin.

Nu säger jag till mig själv att jag är duktigt fast att jag inte menar det alls. Jag ljuger för mig själv och jag vet om det.

Jag vill gå upp klockan fem och ta en morgonpromenad, springa milen till helgen och lyckas skriva ett kapitel på en bok under veckan. Men istället sitter jag här,,,,och gör ingenting.

Huvudet springer men kroppen står kvar. Jag hamnar i mitten och vet inte vart jag ska ta vägen.

Jag vet vad som är rätt och vad som är fel, vad jag borde göra…och inte. Ändå är det något inom mig som stretar emot och säger till mig att göra tvärtom. Jag vet inte vilken sida jag ska välja att lyssna på, för jag vet att den sida jag vill ta till mig, är den som far med osanning….vilket gör att jag inte litar på någon av dem.

Lämna en kommentar


Den bästa delen av skrivandet   Recently updated !

Den bästa delen av skrivandet

Den bästa delen av skrivandet

Ingen som följer mig har missat att jag fullkomligt älskar att skriva. Men den bästa delen av skrivandet, när det kommer till större saker så som en bok, uppsats eller bygga en e-kurs, det är att samla in material. Att bara skriva in random tankar på ett papper eller i en wordfil. Ni vet allt man vill ha med, allt man kan tänka på.

Det finns en speciell njutning i det. Texten bara flödar. Kanske är det för att den inte behöver se bra ut. För att man inte behöver tänka på varken stavning eller upplägg, eller kanske är det för att det känns som allt det där röriga inne i huvudet får komma ut. Att man får kasta ut det där garnnystanet man har i hjärnan och låta någon annan reda ut det. Fast problemet är ju att det landar tillbaka på en själv, fast vid ett senare tillfälle….men det känns i alla fall bra just då. När man får stryka över alla meningar, rulla ihop alla pappersbitar till små bollar och slänga dem bredvid i papperskorgen.Den bästa delen av skrivandet

Känns som att man blivit några ton lättare fast att papprena bara väger några gram. Jisses vilka tunga tankar jag måste bära på, hehe..

Ja och den sämsta fasen kommer strax där efter, där jag är just nu (både när det kommer till uppsatsen och e-kursen) där man behöver städa upp den där oredan man hällt ut. Sätta ihop rätt meningar i rätt kapitel, fixa stavningar och försöka hitta den röda tråden genom hela skiten. Kanske därför hälften av alla grejer man har igång stannar i just den där, mitt i röran, som man känner att man aldrig orkar reda ut….

Jag klappar mig på axeln som en belöning för de projekt jag trots allt tagit mig hela vägen igenom, sen tittar jag på de där anteckningarna som fortfarande behöver sorteras upp och  men bestämmer mig för att lägga tillbaka dem i lådan igen. Jag låser lådan och tittar åt ett annat håll. Sen försätter jag mig i den där bra fasen igen. Där bara jag och tankarna får vara tillsammans, utan varken ordningen eller struktur

Lämna en kommentar


Slutkörd dator och energisk författare   Recently updated !

Lördag, helt underbart! I helgen har vi bara lugna planer. Tömma tvättkorgen, baka, sylta och safta. Och försöka pimpa min kalender med hjälp av den lite för dyra beställningen jag gjorde på panduro (ooops). Men min kalender kommer förhoppningsvis bli så fin, och jag kommer att bli en så mycket mer ordningsam och inspirerad människa 

Förra veckan funderade jag allvarligt på att gå ner lite i arbetstid då jag kände mig mer än slutkörd. Men denna veckan har känt så himla mycket bättre. Igår (fredag) kunde jag känna hur tröttheten kom över mig lite grann, men efter att ha klarat en hel vecka känns det rätt okej ändå.

Inga tårar, ingen ångest och inga söndriga kvällar. Nej, jag har orkat jobba (kanske inte med samma kraft och lika länge som tidigare) både dag och kväll. Jag har suttit med min e-kurs hela veckan och det känns jättekul!

Nu är den så gott som klar. Jag behöver bara sätta ihop texten samt hitta en bra plugin så att den utan problem kan säljas i min webbshop. Min dator är fortfarande på lagning (och jag saknar den pinsamt mycket) och jag kommer förmodligen inte kunna publicera den innan den har kommit tillbaka. Den dator jag har fått till låns vet jag inte ens om den är värd att bära namnet dator. Den är klumpig, seg och trög, och är det något jag ogillar så är det just det. Saker som är långsamma och svårarbetade.

Jag misstänker att det kan ta några veckor till innan jag får min älskling dator tillbaka och jag upplever att jag är förvånande lugn över den tanken. Konstigt, borde stressa mig något enormt. Katastroftankarna är som bortblåsta och jag litar på att teknikerna kan och gör sitt jobb.

Nej nu blir det lite morgonjobb. Önskar er en fin helg!

Lämna en kommentar


Hur är du som chef?   Recently updated !

Många har nog funderat på hur de skulle vara som ledare. Funderat på om det är en roll som passar en eller inte. Åtminstone har jag själv tänkt tanken och tycker mig ha en klar bild över hur jag hanterat den situationen (sen är den bilden förmodligen inte sanningen men ändå).

Men något jag inte reflekterat över så mycket (som jag kanske borde) är att man som egenföretagare är sin egen chef och i den rollen kan jag berätta att jag är helt annorlunda än i min fantasi.

Visserligen ger jag mig själv mycket belöningar och vidareutvecklingar (vilket är positivt), men jag kan också vara väldigt orättvis och hård. Tvärtemot min tanke att jag skulle vara i verkligheten.

Jag kan inte se mig behandla någon annan på samma sätt som jag behandlar mig själv. Stå över den personens axel och säga att den ska jobba hårdare eller sätta igång, vägra ge dem uppmuntran eller pauser.

Vägra dem raster, sjukskrivningar eller semestrar. Nej jag ser det inte framför mig direkt!

Det positiva är att jag är snabb, effektiv, och får saker att hända vilket är egenskaper jag uppskattar hos mig själv. Och visst som chef över ett företag så krävs ett viss mått av beslutsamhet och handlingskraft, men det utesluter ju inte det andra….att se till att sin personal mår bra. I det här fallet mig själv….

Å andra sidan ser jag företagare som aldrig ryter i från, säger till sig själva att avsluta kafferasten eller tar tag i de där arbetsamma arbetsuppgifterna, och det gör dem inte heller till någon vidare chef över sig själva. Där kanske de tvärtemot mig behöver höja rösten, dra näven i bordet och få något gjort.

Har du någonsin reflekterat över det? Hur du är som chef över dig själv? Hurdan är du? Vad kan du förbättra?

Som företagare är det inte fel att föra utvecklingssamtal med sig själv, att se sig själv i rollen som både arbetsgivare och utförare, för där är du dem båda.

Nej, jag ska ta ett snack med min ”chef” för som utförare är jag grym, där finns det inget att klaga på. Men på den högre nivån, ja där krävs det förbättring. Kanske är det dags att sparka sin chef, och skaffa en ny 

Lämna en kommentar


Embrace it 2

Under sommaren fick jag ju äntligen mitt kontor och en av de bästa sakerna med att ha ett alldeles eget ställe är ju att få pynta det. Efter den här tuffa perioden jag haft bestämde jag för att trösta mig själv med något jag vanligtvis inte köper, en tavla.

Dont’t run from suffering -embrace it

Jag har länge beundrat Sara Woodrow och skulle lätt kunna ha varenda en av hennes tavlor på väggen. Men efter min utmattning kände jag att denna tilltalade mig lite extra.

Tavlan heter ”embrace it” och består av en krigare till häst. För mig blir det en evig påminnelse om kampen jag just genomgått (vill aldrig befinna mig där igen) och vill därför heller inte glömma. Den ska påminna mig om att inte springa från mina känslor, men också om att ta den kamp som kommer min väg och aldrig mer låta mig trampas på.

Till tavlan fick man ett personligt tack också, tyckte jag var gulligt och en fin ide jag tänker ta med mig till mitt eget företag. Kika gärna in på hennes sida, är nästan säker på att du hittat något du gillar. Just nu har hon rabatt i sin webbshop.

Önskar er ett fint veckoslut!

Lämna en kommentar


Vad jag vill att du ska veta om ångestsyndrom

Du vet hur det känns när man burit något för länge? När man får ont i nacke, armar och axlar. Så känns det, fast att jag inte kan släppa taget, jag kan inte lägga i från mig tyngden jag bär på hur mycket jag än vill. Den är fastkedjad vid min kropp, så även om jag släpper taget, kommer jag att få släpa den bakom mig.

I längden kommer jag att drabbas av förslitningsskador, kroppen är i ett spänningsläge och arbetar dygnet runt. Men jag har inget annat val än att bära med mig tyngden, och gå vidare.

Visste du att de flesta med GAD går väldigt länge utan att få någon hjälp, och när man väl söker hjälp så gör man det på grund av de somatiska symtomen. Så som muskelspänningar, sömnproblem, hjärt- kärlsjukdomar och mag- och tarmproblem. Personer med GAD löper också en högre risk för att drabbas av depressioner eller att börja självmedicinera sig med alkohol.

Det är inte ovanligt att personen har burit på problemet i 10-20 år innan personen får hjälp, eller att det förvandlas till ett livslångt lidande.

Du vet hur det känna att vara orolig, känna ett obehag i kroppen? Det är min frukost, det är så jag startat min dag. För oss med ångestsyndrom är det ett normaltillstånd.

Vi vet att våra tankar inte är på riktigt, likväl kan vi inte stoppa dem. Vi kan aldrig förebygga eller förbereda oss då ångesten ständigt byter riktning. Ena dagen har jag ångest över mina barn, andra dagen över att det ska vara något fel på mitt hus, tredje dagen över ekonomin. Det är aldrig så att jag själv får välja.

Vi pratar ofta inte om det, vi bär runt på det i tysthet, för om du läste mina tankar, såg hur ångesten färdades genom min kropp skulle du inte tro att jag var klok. Du skulle blir rädd, rädd för att du inte kan hjälpa mig, rädd för att själv bli drabbad. På ett sätt är du kanske till och med är glad över att jag håller den inne för du vill inte själv komma den nära.

Du kan tycka att jag överreagerar, är överdrivet spänd eller reagerar för snabbt på vissa händelser. Men det är inget jag själv kan styra. Jag har en förhöjd reaktivitet för stimuli oavsett kvalitet. Något inom mig letar ständigt efter hotfull information vilket gör att min grundnivå ständigt är högre än din. För mig klingar det aldrig av eller sjunker utan jag är ständigt beredd på ett hot. Även nattetid, varvid min sömnkvalite blir lidande.

Jag har en grundläggande störning i uppfattningen om risker och hot, det är ingenting du behöver säga till mig. Jag är fullt medveten om situationen, men kan ändå inte styra den.

Du har själv säkert varit med om att ångest kan påverka din livskvalité, men då vill jag bara påminna dig om den slags ångest du då säkert tänker på ofta är lindrig, kortvarig eller förståelig utifrån situationen man befinner sig i.

Du förstår säkert allt det här jag förklarar för dig, men det jag vill att du ska komma ihåg när du möter en person med ångestsyndrom är att din dåliga dag kan vara någon annans vardag.

Lämna en kommentar