Gästbloggaren -Planera din tid 3 kommentarer


Gästbloggaren -Planera din tid

Dagens inlägg kommer från Dorotea Pettersson som driver dorro.se. Dorro är tidscoach, författare och bloggare. Jag kom i kontakt med henne för flera år sedan då hon erbjöd sig att hjälpa mig att strukturera upp en föreläsning. Jag får ibland totala blackouts och vet inte vad jag ska göra. Jag gjorde en shoutout och då fanns hon där. Sedan dess har jag följt henne på håll och läst alla hennes böcker. Då jag tror att hennes kurser och böcker även skulle kunna vara till hjälp för er har jag bett henne gästblogga här. Jag har i detta inlägg ställt lite frågor till Dorotea för att få reda på vad en tidscoach är och hur just min målgrupp skulle kunna bli hjälpta av det, och nästa vecka berättar hon mer om sin bok 5:am. Häng med!

Bild från dorro.se


Vad gör en tidscoach?

Jag hjälper människor förstå sitt eget förhållningssätt till tid och utifrån det jobbar vi vidare med att hitta verktyg som passar personligheten. Om du är tidsoptimist eller en person som ständigt skjuter upp saker kommer det påverka hur du agerar mot dig själv och andra i vardagen.

Jag använder mig av tidsanalys på nästan alla mina klienter för det visar svart på vitt hur tiden fördelas och det hjälper för att sedan kunna göra de förändringar som klienten önskar. Det kan då handla om att skapa en egen planeringsstil, lära sig prioritera, sätta mål och delmål och/eller förstå sig på sitt beteende i relation till tid.

Effekten av det arbete mina klienter gör med  sig själv medan vi arbetar tillsammans är att de blir mer effektiva på rätt sätt, ingen stress utan fokuserat arbete, och att de inte påverkas av stress och känslan av tidsbrist på samma sätt som förut.

Hur kom det sig att du började arbeta med det du gör?

Jag valde efter min långa vistelse hemma efter att ha brakat genom väggen att inte återgå till mitt yrke som pedagog utan istället utbildade jag mig till hälsocoach. Kombinationen pedagog, utbildning i psykologi och före detta utbränd blev en riktigt bra kombination för att arbeta med att hjälpa människor att förstå sig på tid. Tiden och planerandet var en så stor del av mitt liv före utbrändheten på ett negativt sätt. Det är en stor del av mitt liv idag men idag har jag en annan inställning till det och vill förmedla och hjälpa människor hantera sin vardag med ett lugnare och mer effektivt tillvägagångssätt. Att inte glömma sig själv och vilan i allt springande.

Det korta svaret på frågan är: Jag vill inte att människor ska springa in i väggen när det går att enkelt undvika.

Är tidscoaching något för alla?

Idag är de flesta stressade. Inte alla av samma orsaker men samhället har en snabb takt och många har svårt att hänga med. Det är många beslut som ska fattas varje dag och allt brus och surr stör oss i vårt tänkande.

Jag vänder mig till de som känner att de behöver en korrigering i sitt sätt att hantera vardagens snabba hastighet. Till dem som tycker det är svårt att prioritera rätt eller som vill balansera arbete och fritid bättre. Arbetet och alla måsten tar lätt över och det skapar frustration.

Idag arbetar jag med egenföretagare, chefer på medelstora företag och privatpersoner.

Tid är något vi alla har. Antingen för lite eller för mycket. Det är svårt att säga att jag bara vänder mig till en specifik målgrupp eftersom vi alla påverkas.

Hur skulle en person med ADHD kunna bli hjälpt av en tidscoach?

En person med ADHD har ofta svårt att sålla alla intryck som hjärnan tar emot varje dag. Genom att ha en tydlig rutin för dagen och för sitt planerande blir det lättare att hantera och framför allt välja bort. Strukturen och rutinen blir ett stöd i tillvaron. Något att ta fram när det blir för mycket att hantera.

Jag har haft flera klienter med ADHD som känt att rama in dagen gjort deras liv enklare. Vi pratar mycket om de störmoment personen upplever och försöker finna sätt att ta sig runt eller igenom dessa. Detta gör jag individuellt med varje klient. Det går inte att veta i förväg vad som kommer passa men tillsammans hittar vi det som fungerar.

Planera din tid

Planera din tid

Varför är det viktigt att planera och strukturera upp sin tid?

Att planera och strukturera sin tid för mig är att göra tydligt vad som är viktigt i mitt liv. Om man vill minska på arbetstiden för att kunna syssla med en hobby så är det i tiden korrigeringen behöver göras. Hur ska du få tid till det du önskar? Jo, genom att strukturera upp ditt arbete så att det faller inom ramen av din arbetstid. Det du själv bestämmer är din arbetstid. Är det under de utsatta timmarna satta av din arbetsgivare eller är det också tid utanför som du själv sätter upp? Hur vill du ha det?

Genom att man vet vad man använder sin tid till blir det tydligt varför det man önskar inte får så mycket utrymme eller varför man inte hinner med arbetet. Att strukturera och planera tiden gör dig effektiv och produktiv där du önskar att vara effektiv och produktiv. Effektivitet är inte huvudsyftet med att planera, det är en effekt. Huvudsyftet är att ge dig lugn och fokus så din dag blir som du önskar.

Vilka fördelar får man av det?

Fördelarna med planering och struktur är som jag nämnde ovan att det ger lugnt och fokus. Det gör att du vet vad som gäller och du kan då också vara mer spontan och göra sådant som ligger utanför schemat. Detta för att du vet vad som ska göras och du kan avgöra om du har möjlighet att lägga över något på nästa dag eller om du kanske hinner göra det efter att du är klar med det som dök upp. Det blir lättare att veta om svaret är ja eller nej.

Andra fördelar är att du kommer att vara mer effektiv i ditt arbete eftersom du inte behöver sitta och fundera på vad det är du ska göra i nästa steg utan du kan istället använda den energin för den redan inplanerade uppgiften. Du tröttar på så sätt inte ut hjärnan lika snabbt och du blir tidseffektiv i övergångarna mellan en uppgift till en annan.

Hur får man en planering att hålla, tips?

Detta är en mycket vanlig fråga som jag får. Svaret är inte helt enkelt eftersom det varierar från individ till individ.

  1. Hitta ditt eget sätt att planera. Det kan vara digitalt eller i en anteckningsbok. Det viktiga är att det fungerar för dig. Om du anammar ett färdigt system där det finns delar som inte passar dig kommer du med största sannolikhet att sluta använda det systemet ganska snabbt. Lär dig vad du behöver för att ta dig dit du vill.
  2. En planering ska vara enkel. Den ska innehålla dagens att göra, vad som är viktigast att ta tag i, under vilka tider specifika uppgifter ska göras. Det är bra att ha med ett dagens mål. Målet kan handla om att bli klar med en uppgift eller det kan vara att du ska komma ihåg att ta pauser eller att du ska le mer. Målet ska hjälpa dig ta dig genom dagen och känna dig nöjd när den är slut.
  3. Bestäm en tid då du gör din planering. Helst varje dag men om inte det fungerar så en gång i veckan. Om planering blir en rutin i din vardag så kommer du inte få plötsliga överraskningar i ditt arbete för att du missat att skriva ner något.

När är det aktuellt att anlita en tidscoach eller ta tag i att strukturera upp sin vardag?

Helst före utbrändhetssymtomen kommer. Det är bättre att förebygga än att laga. Men det behöver inte alls handla om utbrändhet utan det kan vara:

  • att du vill ha struktur på din dag för att få mer utav den.
  • att du börjar ett nytt jobb och vill få en bra struktur från början.
  • att du vill göra en förändring i ditt liv och tycker det är svårt att komma igång på egen hand. Du vill ha hjälp att skapa rutiner.
  • att du är ensamföretagare och behöver hjälp att bolla alla roller som det innebär och önskar ha en ”kollgega” att bolla med.
  • att du vill bli bättre på att prioritera, fatta rätt beslut. Här handlar det ofta om ett uppskjutningsbeteende.
  • att du vill ha en föreläsare till din arbetsplats som kan inspirera och hjälpa till med att få en bättre struktur och planering på arbetsplatsen.

[wp-svg-icons icon=”pencil” wrap=”i”] Lämna en kommentar


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Gästbloggaren -Planera din tid